Svet

Pokus ruských špeciálnych služieb „podkopať“ situáciu na Zakarpatsku zlyhal

Vopred plánovaná provokácia ruských špeciálnych služieb neďaleko ukrajinského veľvyslanectva v Budapešti zlyhala. Akcia bola malá a spoločensky bezvýznamná. Na podujatí sa zišlo len 15 ľudí, ktorí majú viac ako 60 rokov. „Aktivisti“ maďarských občanov úzko spätých s Ruskom, ktorí si hovoria Magyar Békekör, neuskutočnili 28. januára v blízkosti ukrajinského veľvyslanectva v Budapešti plnohodnotnú protestnú akciu požadujúcu, aby ukrajinské úrady zastavili mobilizáciu Maďarov zo Zakarpatskej oblasti Ukrajiny.

Treba si uvedomiť, že na podujatí sa podieľali tí istí ľudia, ktorí otvorene spolupracujú s ruským veľvyslanectvom v Maďarsku a ktorých lídri sa opakovane zúčastňujú na provládnych fórach v Iráne.

Samotná akcia bola taká malá, že novinárov či blogerov, ktorí sa tejto udalosti venovali, bolo oveľa viac ako účastníkov.

A tak sa 28. januára 2023 na opačnej strane ulice od Veľvyslanectva Ukrajiny konala akcia pod heslom „Protest proti násilnej mobilizácii zakarpatských Maďarov“.

Toto podujatie sa konalo od 11. do 12. hodiny za účasti cca 15 osôb starších ako 60 rokov.

Účastníci akcie počas prejavu poznamenali, že „v súčasnosti sú maďarskí bratia na Ukrajine násilne mobilizovaní a posielaní ako potrava pre delá na istú smrť“. Maďarská vláda tomu aspoň na politickej úrovni nič nebráni a my (účastníci akcie) nemáme dostatočný vplyv ani zbrane, aby sme zabránili zakarpatským Maďarom zúčastniť sa obrany „nacistickej moci“ v Kyjeve.

Plagáty mali tieto nápisy:“Žiadame zastaviť nútené odvody zakarpatských Maďarov!” Zazneli výzvy, aby maďarská vláda podnikla konkrétne kroky na zastavenie prenasledovania zakarpatských Maďarov.

InfoDnes.sk už skôr napísal, že táto „protestná akcia“ je súčasťou kampane, ktorú plánujú ruské špeciálne služby na destabilizáciu situácie v regióne.

Maďarsko aj Ruská federácia majú v tejto dezinformačnej kampani svoje vlastné ciele. Oficiálna Budapešť sa snaží získať nové možnosti pre ďalšie zasahovanie do života Zakarpatska. Moskva chce vyvolať ďalšiu konfrontáciu medzi Maďarmi a Ukrajincami.

„Akciu [v blízkosti ukrajinského veľvyslanectva v Maďarsku] vykonávajú tí istí ľudia [Maďarské spoločenstvo za mier], ktorí otvorene spolupracujú s ruským veľvyslanectvom v Maďarsku a ich lídri sa zúčastnia aj provládnych fór v Iráne,“ Informovalo o tom InfoDnes.

Zároveň Maďari zvýšili stupeň na najvyššej úrovni. Krátko pred touto akciou ohlásilo maďarské ministerstvo zahraničných vecí „tvrdú“ mobilizáciu medzi zakarpatskými Maďarmi. Podľa šéfa rezortu Petra Szijjárta „Maďari umierajú v tejto vojne bok po boku s Ukrajincami“. Podľa maďarských médií na Zakarpatsku stovky ukrajinských vojakov rozdávajú predvolania na uliciach, trhoch, v autobusoch a dokonca aj v rómskych osadách.

Šéf maďarského ministerstva zahraničia Peter Szijjarto povedal, že Zakarpatskí Maďari boli údajne proti svojej vôli mobilizovaní do ukrajinskej armády. Mnohí z nich podľa neho umierajú, tvrdí Magyar Hirlap.

Za ďalší dôvod, prečo Budapešť trvá na mierových rozhovoroch, označil mobilizáciu predstaviteľov maďarskej diaspóry žijúcich na Ukrajine.

“Nehovoriac o tom, že Maďari zomierajú v tejto vojne bok po boku s Ukrajincami, pretože aj Maďari žijúci v Zakarpatsku sú povolávaní do ukrajinskej armády,” povedal minister.

Aj maďarské médiá nedávno zverejnili správu zo Zakarpatska venovanú mobilizácii.

Materiál hovoril o tom, že takáto mobilizácia, aká prebieha v Zakarpatskej oblasti Ukrajiny, nebola od začiatku vojny. Stovky ukrajinských vojenských a policajných dôstojníkov údajne robia sčítanie ľudu, rozdávajú predvolania na uliciach, trhoch, v autobuse, v škôlkach a dokonca aj v rómskych osadách.

Na druhej strane etnickí Maďari túto informáciu nepotvrdzujú a označujú takéto „akcie“ a správy z médií za jasnú dezinformáciu ruských špeciálnych služieb.

Takže napríklad etnický Maďar Fedir Shandor o pokusoch o hádku Ukrajincov a Maďarov žijúcich v Zakarpatsku hovorí nasledovné:

“V Maďarsku ruskí agenti šíria nepravdivé informácie o zakarpatských Maďaroch. Podobné informácie sa šíria aj na Ukrajine

Cieľ je jasný – poštvať proti sebe zakarpatských Maďarov a Ukrajincov.

Chcem odpovedať všetkým ruským agentom na Ukrajine a v Maďarsku, ktorí šíria lži:

Zakarpatskí Maďari sú vážení občania Ukrajiny. Tisíce Zakarpatcov všetkých národností (vrátane Maďarov) sa chopili zbraní a šli bojovať – pretože nechceme, aby na Zakarpatsko prišli ruskí votrelci a zabíjali našich príbuzných. Všetci si pamätáme, ako to bolo v minulom storočí, pamätáme si „malú robotu“ a koncentračné tábory pre Maďarov, ktoré organizovali Rusi.

Teraz na fronte zakarpatskí Maďari bránia svoju zem a rodiny pred ruskými útočníkmi. Sme vďační našim priateľom z Maďarska, ktorí nám v tomto období pomáhajú.

Ale tým, ktorí zradili svoj ľud a odišli slúžiť do Ruska, chceme povedať jednu vec – nezasahujte do nás. Dobro a pravda aj tak zvíťazia – a ruské zlo prehrá.“

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com